• De laatste weken van het beursjaar 2024 zijn in aantocht en daarmee is het spel voor dit jaar zo goed als gespeeld.
  • Op aandelenmarkten blijven de toonaangevende beursindices in de VS in de buurt van de recordstanden, terwijl er verbreding naar kleinere aandelen plaatsvindt.
  • Beursexperts Gökhan Erem en Michael Nabarro laten aan de hand van 3 grafieken zien hoe de krachtsverhoudingen op de financiële markten erbij liggen.

Met het naderen van het einde van het jaar blijven er ook steeds minder agendapunten over die de uitkomst voor de aandelenmarkten kunnen doen veranderen. De verwachtingen rond het beleid dat Donald gaat voeren kunnen pas getoetst worden vanaf volgend jaar. Intussen bleef de Trump-rally op de beurs deze week gewoon in stand, met winsten op weekbasis voor de belangrijke Amerikaanse indices.

Verder kijken beleggers uit naar de laatste rente-acties van centrale banken in december, waarbij de vraag voor de Federal Reserve is of de rente met een kwartje omlaag gaat, of dat de beleidsrente stabiel blijft. Voor de Europese Centrale Bank (ECB) gaat het erom of er een renteverlaging van 0,5 procentpunt nodig is, of dat een kwartje kan volstaan.

De Amerikaanse economie draait een stuk beter dan de Europese, maar de kerninflatie in de VS is nog vrij hardnekkig. In de eurozone gaat het economisch een stuk slechter, maar is de inflatie beter onder controle.

In deze bijdrage laten we aan de hand van 3 grafieken zien hoe de krachtsverhoudingen er op de financiële markten momenteel bij liggen in technische zin.

Op de rentemarkt geldt dat beleggers nog altijd uitgaan van een hervatting van de dalende trend. Dit is een belangrijke steunpilaar van de hoge standen op aandelenmarkten, waarbij we voor de VS dit keer de verbreding naar naar small- en midcapaandelen uitlichten. Verder zet de opmars van de dollar door, een teken dat ook beleggers van buiten Amerika de grootste kansen zien in de Verenigde Staten.

Lagere rente op komst

In de VS is de 10-jaars staatsrente in oktober en begin november flink gestegen, maar de opmars is nu al een week of twee blijven hangen op het niveau van ongeveer 4,4 procent.

De koers van de 10-jarige staatsobligatie beweegt tegengesteld aan de rente en die is dus gedaald in de oktober en begin november. De onderstaande grafiek laat echter zien dat die daling is opgevangen op een belangrijk steunniveau.

Daarom geldt in de aanloop naar het einde van dit jaar nog steeds de verwachting dat de obligatiekoers in deze grafiek gaat stijgen, wat dus een daling van de 10-jaars rente impliceert.

Aandelen: verbreding van de rally met mid-en smallcaps

De verwachting dat rentes verder dalen, houdt de bekende aandelenindices zoals de S&P-500 in de buurt van de recente recordstanden, terwijl ook andere waarden zoals goud en de bitcoin het goed blijven doen.

Aandelenmarkten in de VS profiteren in het bijzonder van de geldstroom die naar de AI-industrie is gevloeid. Het grote spektakelstuk van deze week betrof de kwartaalcijfers van AI-chipmaker Nvidia. De omzetverwachting van het boegbeeld van de AI-rally stelde iets teleur met de omzetprognose, maar evengoed staat voor dit jaar nog altijd een koersstijging van 187 procent op de borden.

Voor de grotere beursgenoteerde bedrijven in de VS die zijn opgenomen in de S&P 500-index, is de opwaartse trend gewoon intact en hier is de markt klaar voor volgende opwaartse swing

Naast enige sectorrotatie bij de largecapaandelen valt vooral de verbreding van de aandelenally op richting "kleinere” Amerikaanse aandelen die in de Russell 2000-index zijn opgenomen. Dat is te zien in de onderstaande grafiek.

Met de huidige ontwikkelingen zijn ook voor de Russell 2000-index eindelijk recordstanden binnen handbereik.

Zo is op de valreep de volgende conditie die we wilden zien voor een gezonde uptrend werkelijkheid geworden. Het draagvlak voor de aandelenindices wordt verbreed, terwijl er bij de grote aandelen weinig tot geen terrein wordt prijsgegeven. Dat biedt een prima uitgangspunt voor 2025.

Dollar werkt als een magneet op buitenlands kapitaal

Eens te meer is gebleken dat de Amerikaanse economie minder zwaar getroffen wordt, als sprake is van een conjunctuurdip vergeleken met Europa, zoals deze week bleek uit de peilingen onder inkoopmanagers in de dienstensector en de industrie. Tegelijk presteert de VS doorgaans vrij sterk, als er sprake is van een opgaande economische beweging.

Dit alles zorgt ervoor dat er flink wat geld richting Amerikaanse beleggingen gaat. Die kapitaalstroom versterkt de kracht van de dollar, en de sterke dollar maakt het rendementsverschil in het voordeel van beleggingen in dollars momenteel nog groter.

In de onderstaande grafiek van de euro-dollarkoers is te zien dat de langetermijntrend voor de euro neerwaarts is.

Pariteit van de dollar en de euro lijkt inmiddels slechts een kwestie van tijd. Deze week werd de laagste koers van de euro ten opzichte van de dollar in twee jaar bereikt. De dollar is sterker en sterker aan het worden, met meer in petto.

Dat mag geen verrassing heten, gelet op de verwachting over de dollar die we in onze bijdrage van afgelopen week meegaven. Daarmee stellen we ook dat de beursontwikkeling voor 2024 alleen nog beïnvloed kan worden door onverwachte acties van centrale banken. Voor het overige is het spel wel gespeeld, zoals dat heet. Als er verder nog verrassingen komen, moeten die van de Sint of de Kerstman komen.

Wil je meer weten over de kansen voor beleggers in 2025? Meld je aan voor de nieuwe editie van het BI Beleggerscafé van 3 december aanstaande in kasteel de Hooge Vuursche, met onder meer Michael Nabarro als beleggingsexpert.

Michael Nabarro, Chartered Market Technician (CMT), Gökhan Erem, ook CMT, zijn onafhankelijke beleggingsspecialisten die beide meer dan 25 jaar werkzaam zijn in de financiële sector. Met gedegen kennis en ruime ervaring bedienen zij professionele en particuliere beleggers aan de hand van hun methodisch onderbouwde, actieve beleggingswijze.

Deze column bevat meningen en bevindingen van de auteurs. De financiële waarden die in dit schrijven genoemd worden kunnen onderdeel uitmaken van de beleggingen van de auteurs als ook van hun relaties.

Deze column is niet bedoeld als advies in enige vorm en dient als niet-gepersonaliseerde informatie over de financiële markten.